ASSOCIACIÓ CERCLE EURAM DE L'EMPORDÀ

diumenge, 6 de març del 2011

CODIM EMPORDA



Pere Padrosa, en representació del Cercle Euram de l’Empordà, el 21 de febrer va signar el conveni de col·laboració destinat a impulsar la construcció de la Comunitat de Desenvolupament i Innovació Mediambiental de l’Empordà (CODIM Empordà). Aquest conveni ha estat subscrit conjuntament amb Santi Vila, l’Alcalde de Figueres; Consol Cantenys, la Presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Jaume Homs, el President de la Xarxa Mediambiental de l’Àrea Urbana de Figueres; Domènech Espadaler, el President de la Cambra de Comerç de Girona; Mariona Ferrer, Presidenta en funcions de la Federació Altempordanesa d’Empresaris (FAE) i Albert Matarrodona, en nom i representació del Centre Tecnològic Leitat (Acondicionamiento Terrasense).

Aquest conveni ara subscrit, arranca en el darrer mandat municipal quan la FAE, l’any 2006, va prendre la iniciativa de plantejar a la societat civil i política empordanesa la conveniència d’apostar per un replantejament del nostre model econòmic, basat en una forta terciarització, on predominen les activitats econòmiques lligades al petit comerç, l’hostaleria i el turisme, amb un sector de la construcció que depen del limitat desenvolupament residencial del litoral i un sector industrial gairebé residual disseminat en els municipis de l’àrea urbana de Figueres. Aquesta estructura econòmica requereix una diversificació de la base productiva que permeti la localització en el nostre territori dels sectors emergents de la nova economia, com ara aquells sectors productius de major valor afegit, intensius en coneixement i que potencien la recerca i la innovació, que han emergit amb força al llarg de la primera dècada del s.XXI. La priorització d’aquests nous sectors, s’ha de fer tenint en compte l’idiosincràcia de l’àrea urbana de Figueres i de la comarca de l’Alt Empordà, vetllant perquè la seva localització es faci d’una manera adient, tot respectant les característiques paisatgístiques i mediambientals que singularitzen la personalitat de les nostres contrades. Dins del ventall de les noves tendències en el camp econòmic, justament un dels sectors que aquí podem potenciar més, aprofitant els recursos endògens que tenim, com ara el sol, el vent i la biomassa, és el de les energies renovables, un camp on hi ha molt de camí per còrrer tota vegada que la nova cultura energètica, que cada dia anirà a més, es basa en la superació de la dependència dels combustibles fòssils contaminants i la concentració de la producció i distribució energètica, fent una aposta decidida i ferma per la reducció del consum, l’eficiència energètica i les noves fonts energètiques que són molt més sostenibles. Per aquesta raó, quan l’estiu de 2009 la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres, amb Richard Elelman al front, va assumir el lideratge del projecte, la iniciativa endegada per la FAE es va orientar clarament cap a l’impuls d’un espai de recerca en l’àmbit de les energies renovables que pugués atraure les empreses tractores així com les complementàries d’aquest sector de la nova economia.

El conveni ara subscrit, que té la virtut d’haver aplegat un partenariat que articula tres àmbits cabdals: el de l’admnistració local i comarcal, el de l’empresariat de l’àrea urbana figuerenca i de la comarca i el de la recerca tecnològica punta; és una primera pedra simbòlica per endegar el CODIM, que ha de ser l’eina que permeti tirar endavant el projecte del nou pol de desenvolupament econòmic a casa nostra. Ara, tot just hem començat la feina que s’haurà de concretar enguany amb la constitució del nou ens, amb l’equip humà que l’haurà d’impulsar i els recursos financers que hauran de garantir la seva viabilitat econòmica en el futur. Aquest és un projecte a llarg termini del qual solament acabem d’assentar les bases adients per a dur-lo a terme. Ara toca esmerçar els esforços que calguin per tal que esdevingui una realitat el més aviat millor...

Joan Gironella i Culubret
President del Cercle Euram Empordà